Etiketti

Tumma puku

Tumma puku tarkoittaa tumman sävyistä pukua, jonka kanssa käytetään valkoista paitaa ja solmiota. Tumma puku on yleensä väriltään musta tai yönsininen ja aina kuvioton. Tumma puku on monikäyttöinen, sillä se sopii sekä päivä-, että iltatilaisuuksiin, ja sillä voidaan tarvittaessa korvata esimerkiksi smokki tai frakki. Solmio tummaan pukuun valitaan tilaisuuden mukaan; kaikkein juhlavin vaihtoehto on helmenharmaa silkkisolmio. Tumma puku voi olla myös kolmiosainen, jolloin klassinen valinta on pukumateriaalin kanssa yhtenäinen liivi. Tumman puvun kanssa käytetään mustia oxford-mallisia nahkakenkiä.

Smokki

Smokki on iltatilaisuuksissa käytettävä musta tai yönsininen puku, jonka kanssa käytetään aina valkoista paitaa, mustaa solmuketta ja valkoista taskuliinaa. Takin silkkikaulus voi olla malliltaan joko shaalikaulus tai pystykaulus. Smokin kanssa käytetään yleisesti joko smokkivyötä tai smokkiliiviä, mutta joskus puku voi olla vain kaksiosainenkin. Kengiksi smokin kanssa sopivat joko kiiltonahkakengät tai mustat oxford-malliset nahkakengät.

Frakki

Kaikkein arvokkain miehen juhlapuku on frakki. Frakkiin kuuluu aina hännystakki, mustat housut silkkisillä sivunauhoilla, valkoinen pikeekankainen pystykauluspaita, frakkiliivi, valkoinen solmuke ja valkoinen taskuliina. Frakkietiketti on tarkka, joten asuun ei voi yhdistää muun värisiä asusteita. Frakkia käytetään juhlallisissa iltatilaisuuksissa, sekä mm. akateemisissa tilaisuuksissa, joissa frakkia voidaan käyttää myös päivällä. Frakin kanssa käytettävät kengät ovat kiiltonahkakengät tai mustat oxford-malliset nahkakengät. 


Frakin pukeutumisohje »